Panu Oksala: Teknologiaa, oppimista ja flipperikisaamista

Kuka on Panu?

Panu Oksala on jyväskyläläinen teknologiaintoilija, joka on viimeiset 15 vuotta viettänyt Microsoftin teknologioiden parissa. Panun kiinnostus ohjelmointiin alkoi jo teini-ikäisenä, kun hän haaveili tietotekniikan opiskelusta. Hän päätyikin opiskelemaan datanomiksi ja siitä alkoi matka, joka on vienyt hänet jatko-opintoihin sekä nykyiseen rooliinsa Adafylle. Kesällä pitkällinen paneutuminen Microsoft –teknologioihin ja tiedon jakaminen palkittiin ja Panulle myönnettiin hieno kunnianosoitus, kun hänestä tuli Microsoft MVP!

Vapaa-aika ja harrastukset: urheilua, lemmikkejä, teknologiaa, flipperiä, opiskelua ja kullan kaivamista

Jos Panua ei löydä koodaamasta tai opiskelemasta ohjelmointiin liittyviä asioita, Panu on luultavasti urheilemassa. Sählyä hän on pelannut jo 15 vuoden ajan, ja kuntosalilla käynti tuo fyysistä vastapainoa näytön äärellä vietetylle ajalle. 

Tekniikkaa ei kuitenkaan pääse karkuun edes vapaa-ajalla, sillä Panu on intohimoinen flipperin harrastaja ja kuuluu Suomen flipper-rankingin 25 parhaan pelaajan joukkoon. Flipperin lisäksi hän innostuu lautapeleistä ja tietokonepeleistä.  

Panu on myös intohimoinen ja utelias opiskelija vapaa-ajallaan ja hän käyttääkin päivittäin pari tuntia itseopiskeluun ja oman osaamisensa kehittämiseen. Panu mm. kuuntelee podcasteja, kuten Ikkuna Studiota ja Control+Alt+Azurea. Koiralenkit toimivat mainiona tilaisuutena syventyä uusiin aiheisiin. Panu on ollut itsekin näissä podcasteissa vierailevana puhujana.  

Arkisista teknologia-asioista on kuitenkin hyvä irrottautua ajoittain ihan kokonaan. Siihen toimii Panulla hyvin se, että hän pakkaa reppunsa ja lähtee koiransa kanssa kullan kaivuuseen Lappiin. Lähtiessään lomalle ja kullan perään, hän ilmoittaa että palaa mikäli kohdalle ei osu riittävän isoa kultakimpaletta. Toistaiseksi lomilta on palattu aina takaisin töihin, ja henkiset akut ladattuina. 

Tekniselle alalle suuntaaminen

Panun tie teknologia-alalle alkoi jo lapsuudessa, kun hän pelasi kavereiden kanssa Commodore Amigalla. Koneiden kanssa pelaaminen ja ongelmanratkaisu veivät mukanaan, ja hän huomasi, että tietokoneet tottelevat käskyjä paremmin kuin ihmiset. Tämä kipinä vei Panun kohti ohjelmointia ja lopulta teknologiauraa. 

Datanomin opintojen jälkeen Panu pääsi ammattikorkeakouluun jatkamaan alan opintoja ja aloitti uransa IT-alalla. Hän on vuosien varrella työskennellyt lukuisissa projekteissa ja työpaikoissa, ja nykyään Microsoft-teknologiat ovat hänelle se juttu. 

Panulle on myös aina ollut tärkeää jakaa omaa osaamistaan ja siksi hän on opiskellut työn ohella myös ammatillisen opettajankoulutuspätevyyden. Panu on käyttänyt opettajaoppejaan mm. kouluttamalla koodiakatemioissa IT-alan uusia osaajia sekä tietysti mentoroimalla ja jakamalla osaamistaan Adafylla.  

Miksi Microsoft?

Panu aloitti uransa koodaamalla nettisivuja PHP:lla, mutta se ei tuntunut omalta. Microsoftin pariin tie vei melkein kuin itsestään. Työskennellessään yrityksessä, joka käytti Microsoftin teknologioita hän huomasi niiden olevan yksinkertaisempia ja helppokäyttöisempiä kuin monet muut. Vuosien aikana Microsoftin teknologioiden parissa työskentelystä on tullut Panulle intohimo. Uusien asioiden oppiminen ei lopu ja viime aikoina Panu on paneutunut erityisesti mm. Azureen, tekoälyteknologioihin ja data-alusta Fabriciin  

Adafy ja partneruus

Panu on aina ollut yrittäjähenkinen, kiitos vanhempiensa, jotka molemmat olivat yrittäjiä. Hän pohti pitkään itsekin yrittäjäksi ryhtymistä, mutta lopulta Adafyyn liittyminen partneriksi tuntui luonnolliselta askeleelta. Hän arvostaa sitä, että pienessä yrityksessä hän voi saada enemmän palkintoa omasta työstään ja vaikuttaa suoraan yrityksen suuntaan. 

Adafyllä Panu tekee edelleen paljon asiakastyötä ratkaisuarkkitehtinä ja konsulttina, sillä hän nauttii ongelmien ratkaisemisesta ja siitä, että voi oikeasti auttaa asiakkaita. Uusien teknologioiden käytännönläheinen valjastaminen asiakkaiden todellisiin liiketoimintahaasteisiin on Adafyn perustehtävä. Microsoftin uudet teknologiat, kuten tekoäly ja Microsoft Fabric, ovatkin painopisteitä Adafyllä.  

Yrityksessä pyritään jatkuvaan kasvuun, sillä kasvu mahdollistaa ja antaa paukkuja esimerkiksi tuotekehitykseen. Omaa tuotekehitystä on tehty mm. automaatio- ja integraatioratkaisujen sekä valmistavan teollisuuden sovellusratkaisujen parissa.   

Johtaminen Adafyllä

Johtajana Panu näkee itsensä ennen kaikkea fasilitaattorina. Hän pyrkii jakamaan tietoa, innostamaan tiimiläisiä ja auttamaan heitä kehittämään itseään. Tärkeintä on luoda ympäristö, jossa kaikki voivat oppia ja tehdä päätöksiä itsenäisesti. Adafyllä oppiminen tapahtuu sekä arjessa käytännön projekteissa että järjestetyissä pienryhmissä, joissa jaetaan osaamista. 

Adafyn Arkkitehtiakatemia on Panulle erityisen tärkeä. Siinä jo kokeneille ohjelmistokehittäjille tarjotaan mahdollisuus kehittää arkkitehtuuriosaamistaan ja mentoreiden tuella kasvaa teknisiksi arkkitehdeiksi. Panu uskoo, että paras tapa oppia on opettamalla muita – ja tätä hän tekee itse mielellään. 

Top 3 vinkkiä Microsoft MVP:ksi haluaville

  1. Löydä intohimosi: Panun mukaan on tärkeää löytää se osa-alue, josta on oikeasti kiinnostunut. Kun intohimo löytyy, oppiminen ja kehittyminen tulee luonnostaan. 
  1. Jatkuva oppiminen: Maailma muuttuu jatkuvasti, ja pysyäkseen mukana on oltava valmis oppimaan koko ajan. Podcastit, videot, kirjat – tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa omaksua uutta tietoa. 
  1. Ole oma itsesi: Feikkaaminen ei kannata, ja Panun mukaan on tärkeää keskittyä siihen, mikä oikeasti kiinnostaa. Rakkaus lajiin kantaa pitkälle. 

Seuraa Panua

Panu haluaa jakaa osaamistaan sekä englannin kielellä että suomenkielisen ilmaisen materiaalin kautta., Hänen tavoitteenaan on auttaa niitä, joilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuuksia päästä kiinni teknologiaan – ja tehdä sen myös suomeksi, jotta kynnys opiskelun aloittamiseen olisi mahdollisimman matala. 

Panun blogista ja Youtube-kanavalta löytyykin syvällistä teknologista sisältöä, joka sopii niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin tekijöille. 

Panun blogi ja Youtube-kanava: 
oksala.net 
Youtube-kanava 

Kategoriat

CTO:mme Panu Oksalan on valittu Microsoft MVP -yhteisöön! Kesän aikana Microsoftilta saatiin hienoja uutisia. Valinta...
Mitä on vastuullinen ja luotettava yritystoiminta? Meille se on sitä, että toimimme rehdisti asiakkaidemme, henkilöstömme...
Adafy on saanut Asiakastiedon Suomen Vahvimmat Platina -sertifikaatin. Suomen Asiakastieto Oy on analysoinut yrityksemme taloudelliset...

Varaa tapaaminen ja ilmainen tarvekartoitus

Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle ja sovitaan tehokas tapaaminen

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.