Junttan – perinteisen alan innovatiivista teknologiakehitystä monitoimittajaverkoston tuella

Junttan Oy  suunnittelee ja valmistaa edistyksellisiä hydraulisia paalutuslaitteita sekä tarjoaa niihin liittyviä asiantuntija- ja elinkaaripalveluita. Yrityksen tuotevalikoima koostuu maailman johtavista lyöntipaalutuskoneista, monikäyttö- ja porakoneista sekä hydraulijärkäleistä, kairoista ja voimayksiköistä.

Tuotteet valmistetaan yrityksen päätoimipisteessä Kuopiossa, mutta markkina-alue ja jakeluverkosto on maailmanlaajuinen. Junttanilla on toimipisteitä Suomen lisäksi Ruotsissa, Hollannissa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Iso-Britanniassa.

Projektin lähtökohdat

 

Tammikuussa 2023 käynnistynyt kehitysyhteistyö Adafyn kanssa on osa Junttanin laajempaa liiketoiminnan teknologiakehitysohjelmaa, johon on valittu mukaan innovatiivisia kumppaneita pitkäjänteiseen ja kokonaisvaltaiseen digitalisaatiostrategian toteuttamiseen.

”Rakennamme systemaattisesti omaa Junttan Platformia, jossa digitaaliset teknologiat ja käytettävissä oleva konedata voidaan valjastaa tukemaan liiketoimintamme kasvua ja kehittymistä. Tavoitteemme on luoda ekosysteemi, jonka avulla voimme seurata tuottamiemme koneiden koko elinkaarta digitaalisesti aina asiakkaan ensikontaktista koneen rakennukseen ja toimitukseen sekä sen jälkeisen toiminnan käyttöönotosta aina elinkaaren loppuun saakka. Tämä auttaa meitä ennakoimaan sekä tekemään toiminnastamme tehokkaampaa, kilpailukykyisempää ja asiakasohjautuvampaa. Adafy on yksi ekosysteemimme keskeisistä kumppaneista.”

Roni Ryyppö, Chief Technology Officer, Junttan Oy

Yhteistyö Junttanin kanssa syventää Adafyn kokemusta valmistavan teollisuuden yritysten parissa

”Olemme iloisia ja ylpeitä, että Junttan oman alansa edelläkävijänä valitsi meidät kehityskumppanikseen. Haluamme olla luottamuksen arvoisia ja osoittaa arvomme yhteistyön aikana. Toimintatapaamme kuuluu se, että pyrimme toimittamaan asiakkaalle nopeasti konkreettisia hyötyjä ja olemme tottuneet työskentelemään monitoimittajaympäristössä asiakkaan muidenkin järjestelmäkumppaneiden kanssa.

Adafyllä on vankkaa kokemusta mm. skaalautuvien integraatio- ja automaatioratkaisujen toimittamisesta sekä syvällistä osaamista räätälöityjen sovellusten kehittämisestä. Junttanin kanssa olemme päässeet pelaamaan omilla vahvuusalueillamme, mutta samalla opimme ja kehitymme edelleen. Parhaimmillaan asiakassuhteesta muodostuu kumppanuus, jolloin yhteistyö paranee ja tuottaa koko ajan enemmän.”

Satu Kuusinen, toimitusjohtaja, Adafy Oy  

Adafyn rakentama integraatioalustaratkaisu toimii ekosysteemin pohjana

Junttanin ja Adafyn yhteistyö käynnistyi Junttanin tarpeisiin räätälöidyn integraatioalustaratkaisun kehityksellä. Yrityksellä oli tuolloin käynnissä toiminnanohjausjärjestelmän version vaihto sekä vilkas kehitystilanne järjestelmäpuolella. Cloud ERP-järjestelmän lisäksi rakennettiin uusi pilvipohjainen kokonaisarkkitehtuuri, jonka on tarkoitus olla kantavana pohjana pitkälle tulevaisuuteen hyödyntäen uusia ja tulevia älykkäitä kehitysympäristöjä. Tämän lisäksi otettiin käyttöön uusi CRM ja palvelimia siirrettiin Azuren pilveen. Uudistusten taustalla oli tavoite nostaa tehokkuutta vähentämällä tiedon hakemiseen ja analysointiin kuluvaa aikaa tuomalla kaikki data mahdollisuuksien mukaan samalle pilvialustalle sekä lisätä automaatiota portaittain vähentämään manuaalityötä.

”Halusimme, että uusi toiminnanohjausjärjestelmä skaalautuu integraatioalustan piiriin, jotta data saadaan siirtymään eri järjestelmien välillä automaattisesti. Tiedon siirron lisäksi integraatioalustan tuli mahdollistaa datan muokkaaminen tarvittaessa ennen siirtoa toiseen järjestelmään sekä tarjota mahdollisuus hallita itse helposti sitä, miten data kulkee eri järjestelmien välillä. Yksi tärkeä kriteerimme oli myös Microsoft-järjestelmän toimiminen uuden ERP-järjestelmämme pohjana, jotta voimme varmistaa ketterän kehittämisen ja kevyen päivittämisen tulevaisuudessa”, kertoo CTO Roni Ryyppö.

”Adafyllä on vankkaa kokemusta mm. skaalautuvien integraatioratkaisujen toimittamisesta. Mahdollistamme taustajärjestelmissä (esim. ERP, PLM, CRM jne) olevan tiedon tuomisen myös tekoälyteknologioiden piiriin ja meillä on osaamista mm. Azure AI -teknologioiden hyödyntämisestä. Junttanille tuottamamme integraatiot ja automaatiot ovat liiketoimintakriittisiä, minkä vuoksi niiden toimivuus on merkityksellistä”, jatkaa Adafy Oy:n CEO Satu Kuusinen.

Uusi toiminnanohjausjärjestelmä sekä ensimmäiset uudet integraatiot menivät tuotantoon vuoden 2023 lopulla. Kesään 2024 mennessä Adafy on toteuttanut Junttanille jo yli 30 integraatiota, joiden avulla tieto liikkuu eri järjestelmien välillä. Integraatioalustan tiedonsiirrot vähentävät jo nyt manuaalista työtä sekä varmistavat tiedon yhdenmukaisuutta Junttanin eri järjestelmissä.

Adafyn ohjelmistokehittäjät saumaton osa Junttanin omaa sovelluskehitystiimiä

Junttanilla kehitetään parhaillaan edistyksellistä uuden sukupolven konetta, joka uudistaa perinteisen paalutuskoneen käytännössä kokonaan niin mekaanisesti, hydraulisesti kuin ohjausjärjestelmänkin osalta. Tulevaisuudessa Junttanin asiakkaat saavat fyysisen koneen lisäksi käyttöönsä jatkuvasti kehittyvät digitaaliset sovelluspalvelut.

Syksystä 2023 saakka Adafylla on ollut merkittävä rooli Junttanin asiakkaille suunnatun verkkopalvelun ja uuden sukupolven koneen digitaalisen näytön sovelluksen kehitystyössä. Adafyn ohjelmistokehittäjät ovat tuoneet Junttanille osaamista teknologioihin sekä sovelluskehityksen menetelmiin ja prosesseihin liittyen.

”Meillä on Junttanilla oma sovelluskehitystiimi, jolla on ohjelmistokehityksen ydinosaaminen hallussa. Kumppanit tuovat toimintaamme kuitenkin jatkuvuutta ja lisäkäsiä, sillä kuormituksen taso vaihtelee projektitilanteesta riippuen – joskus on rauhallisempaa, toisinaan taas tiiviimpi kehitystahti. Adafylta on löytynyt tiimiimme meidän näköinen porukka, jonka kanssa vuorovaikutus toimii ja joka uskaltaa tuoda rohkeasti omia ideoitaan esiin”, kertoo projektipäällikkö Sami Martikainen Junttanilta.

Koska asiakasräätälöitävyys on tärkeä osa Junttanin toimintaa, vaaditaan ketteryyttä ja joustavuutta myös yhteistyökumppaneilta. Aluksi Junttanin sovelluskehitystiimiin liittyi yksi kokenut Adafyn ohjelmistokehittäjä, ja kysyntään vastattiin nopeasti osaavilla tekijöillä, kun Junttanilla huomattiin tarve saada vielä lisää kehittäjiä mukaan. Nyt Adafyn neljä ohjelmistokehittäjää toimivat suoraan Junttanin oman sovelluskehitystiimin sisällä, mikä tekee yhteistyöstä hyvin saumatonta ja ketterää.

”Yllätyin positiivisesti, kuinka nopeasti yhteistyömme Adafyn kanssa löysi uomansa ja lähti rullaamaan. Jo parin viikon yhteistyön jälkeen tuntui, että näinhän tämä on aina ollut. Vaikka osa kehittäjistä tulee omasta talosta ja osa Adafylta, olemme ehjä tiimi, joka saa hyvin vietyä yhdessä asioita eteenpäin. Olemme oppineet myös paljon uutta toisiltamme”, Martikainen pohtii.

Kun asiakkaan tavat, teknologiaosaaminen ja ihmiset ovat valmiiksi tuttuja, voivat Adafyn ohjelmistokehittäjät auttaa tarvittaessa nopeastikin hyppäämällä mukaan jo meneillään oleviin projekteihin. Tiivis yhteistyö mahdollistaa jatkuvan oppimisen myös Junttanin asiakkaiden vaatimuksista ja tarpeista, mikä auttaa Adafya tuottamaan entistä parempaa lisäarvoa kehitystyöhön.

Adafy tiivis osa Junttanin monitoimittajaympäristöä myös tulevaisuudessa

Alusta saakka on ollut selkeää, minkä tyyppisiä tekijöitä Junttanin teknologiakehityksen monitoimittajaverkostoon halutaan mukaan: osaavia, nopeita, ketteriä ja yrittäjävetoisia kumppaneita, joilla kommunikaatio toimii ja kontaktihenkilöt pysyvät samana. Tärkeä kriteeri on ollut myös se, että yhteistyö on aidosti merkityksellistä molemmille osapuolille.


”Adafy on sopivan ketterä ja meidän näköinen kumppani, minkä lisäksi heillä on asiakkaan näkökulmasta hyvin kustannustehokas tapa tehdä töitä. Adafy on mukautunut sujuvasti osaksi monitoimittajaverkostoamme, ja olen ollut erityisen tyytyväinen heidän reagointitapaansa eri tilanteissa yhteistyön aikana. Tämä on auttanut rakentamaan vahvan luottamuksen ja kunnioituksen molemmin puolin”, Ryyppö pohtii.


Vaikka Junttanilla on tehty isoja muutoksia viime vuosina, on matka Junttan Platformin kanssa vasta alussa. Järjestelmäpohjan ja integraatioalustan käyttöönoton myötä siirrytään seuraavaksi ratkaisujen operatiivisen kehittämisen pariin.

”Olemme hioutuneet yhteistyön aikana osaksi toisiamme ja päässeet tilanteeseen, jossa avoimuus ja luottamus toimivat saumattomasti. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan yhdessä kohti prosessin seuraavia vaiheita operatiivisen käyttöönoton ja kehityksen parissa. Loppuvuonna yhteinen tavoitteemme on siirtyä integraatioratkaisun osalta pilvipalvelumalliin, jossa Adafy ottaa vastuuta integraatioiden jatkuvuudesta vielä vahvemmin”, Ryyppö jatkaa.

"Olemme hakeneet meille sopivia innovatiivisia ja ammattitaitoisia teknologiakumppaneita, jotka haluavat olla mukana Junttanin pitkäjänteisessä ja kokonaisvaltaisessa digitalisaatiostrategian toteutuksessa."

Lue myös nämä

”Konepaja ilman konepajaa” – menestyksekkäästi verkostoitunutta liiketoimintamallia digitalisoinut suomalainen menestystarina Tana Oy on vuonna 1971...
Vähemmän manuaalista työtä ja parempi asiakaskokemus Cross Wrap Oy valmistaa teolliseen käyttöön tarkoitettuja automaattisia pakkaus-...
Innovatiiviset propulsioratkaisut yhdistettynä innovatiiviseen digitaaliseen kehittämiseen Steerprop Oy on laivojen propulsiojärjestelmiä kehittävä ja valmistava yritys,...

Varaa ilmainen tarvekartoitus

Varaa tehokas tapaaminen ja ratkaisuesittely!
Tehokas 45 minuutin etätapaaminen sisältää digitaalisen kehityksen tarpeidenne kartoituksen ja esittelyn onnistuneista ratkaisuistamme.

Satu Kuusinen, toimitusjohtaja

Varaa tapaaminen ja ilmainen tarvekartoitus

Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle ja sovitaan tehokas tapaaminen

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Satu Kuusinen, toimitusjohtaja
Mikael Koskinen, teknologiajohtaja