Etätöissä Las Palmasissa

Olin jo vuosia suunnitellut kokeilevani, miten onnistuu etätöiden tekeminen jostain hieman valoisammasta paikasta keskellä talvea. Tänä vuonna tilanne salli lähtemisen. Projektit, joissa olin, olivat pääosin sellaisia, että en istunut asiakkaiden enkä työtovereideni kanssa samoissa tiloissa. Tilanne ei siis muuttunut tältä osin lainkaan, vaikka oma asemapaikkani siirtyikin 5000 kilometrin päähän Las Palmasiin Gran Canarialle. Kerron tässä, mitä oppia matkalta mukaan tarttui.

Mitä mukaan

Etätyöpisteeni. Kaikki tarpeellinen löytyy. Toisen monitorin ostin paikan päältä, ja jätin sen säilytykseen seuraavaa matkaani odottamaan.

Ensin mukaan pakataan tietysti perusasiat, eli läppäri, virtalähde, puhelin ja pöytämaskotti (omalla kohdallani Adafy-stressipallo, tai oikeammin stressikuutio). Kuulokkeet sekä web-kamera joko läppäriin integroituna tai erillisenä etäpalaverien pitoa varten ovat melko pakollisia. Monet lienevät koronaviruksen aikaan huomanneet saman, minkä minä etätöissä: kuvayhteys auttaa paitsi keskustelukumppaneiden viestin ymmärtämisessä, myös oman tarkkaavaisuuden ylläpidossa.

Näin astmaatikkona mukaan pitää tietysti varata riittävä määrä lääkkeitä, mikä lienee kaikille pitkäaikaissairauksia harrastaville selvää. Lisäksi suosittelen ottamaan mukaan reseptit, tai ainakin käytössä olevien lääkkeiden nimet sekä annostukset. Jos mukana kulkevat lääkkeet sattuisivat jostain syystä katoamaan, pystyy paikallinen lääkäri näiden avulla kirjoittamaan uudet, kohdemaassa kelpaavat reseptit. EU-alueelle suuntautuvilla matkoilla kannattaa mukana pitää eurooppalaista sairasvakuutuskorttia. Kortin esittämällä EU-kansalainen on oikeutettu samaan terveydenhoitoon kuin paikalliset asukkaat. Lisäksi suosittelen myös ottamaan matkavakuutuksen, ihan jo matkatavaroiden turvaamiseksi. Tässä on huomioitava, että esimerkiksi Mastercardin mukana tuleva matkavakuutus ei korvaa yhtikäs mitään, mikäli matkan aikana tehdään lainkaan töitä. Tästä syystä erillinen vakuutus on hyvä olla olemassa.

Työpiste

Ergonomia on päätetyöskentelyssä tärkeää, eikä tätä puolta kannata unohtaa reissussakaan. Työtä voi toki tehdä paikassa, jossa matkan ajan asustelee, mutta olipa kyse hotellihuoneesta tai AirBnB:n kautta vuokratusta asunnosta, kunnollista työpistettä niistä tuntuu harvoin löytyvän. Tästä syystä päädyin vuokraamaan työpöydän toimistohotellista. Näin sain käyttööni työpöydän, työtuolin, verkkoyhteyden, monitorin ja sen tärkeimmän, eli kahvinkeittomahdollisuuden. Valintani kohdistui paikkaa nimeltä The House (https://www.the-house.eu/).

Näkymä The Housen kattoterassilta

The House on Secret Source -nimisen ohjelmistoyhtiön yhteydessä toimiva yhteiskäyttötila. Paikalla ollessani vierailijoiden määrä oli reilun kymmenen kieppeillä, vaihdellen päiväkohtaisesti todella paljon. Muut väliaikaiset asukit sekä myös emoyhtiön työntekijät olivat kautta linjan mukavaa sakkia, ja viihdyin oikein hyvin. Sain myös apua monenmoisiin kysymyksiini, päätyen jopa vinkkeihin viikonloppureissun kohteesta. Suosittelen paitsi Las Palmasia, myös The Housea lämpimästi!

Kieli

Las Palmas on turistikohde, ja varsinkin keskustan ja Las Canteras -uimarannan lähistöllä osataan kyllä englantia. Usein myös muutama sana suomea, lähinnä perustervehdyksiin ja pariin juomatyyppiin rajoittuen. Sivummalla, ja enemmän paikallisten asuttamilla alueilla taas englanti on huomattavasti vähemmän hallussa. Näissä tilanteissa huomasin, että edes muutama paikallisen kielen perussana auttaa kommunikaatiossa. Ja kun ulkomaalainen selvästikin kovasti yrittää, vaikka lopputulos ei aina välttämättä kovin soljuvaa olekaan, saa sillä kovasti arvostusta. Omalle kohdalleni iski jopa jonkinasteinen innostus kieltä kohtaan, ja tällä viikolla tulikin Duolingossa jo 120 päivän harjoitteluputki täyteen.

Varaudu yllätyksiin

Matkani ajankohta osui siten, että saapumistani seuraavana viikonloppuna iski La Calima. Kyseessä on hiekkamyrsky, joka tällä kertaa oli kuulemma pahin vuosikymmeniin. Välissä sattui sitten monenlaista pienempää, ja paluuta edeltävänä viikonloppuna sitten Espanja suljettiin koronaviruksen vuoksi. Maanantaina myös Suomen ilmoitettiin siirtyvän poikkeustilaan, joten tässä kohdin päätin palata kotiin muutamaa päivää etuajassa. Yllätyksiä siis voi sattua, ja niiden varalta kannattaa olla mukana vähintäänkin luottokortti, jossa on uuden paluulennon verran luottoa jäljellä. Myös matkustusilmoitus kannattaa tehdä, jotta suurempien yllätysten sattuessa Ulkoministeriö tietää missä kukin menee, ja pystyy lähettämään ohjeita puhelimeen.

Hillitty vuokra-autoni

Reissu oli siis kaikkiaan mahtava, vaikka vähän isompia muutoksia suunnitelmiin ehti tullakin. Aurinko ja vaihtelu toivat suurta piristystä elämään, joten voin lämpimästi suositella kokeilemaan, jos vain työ- ja elämäntilanne antavat mahdollisuuden. Minä lähden ensi talvena uudestaan, mikäli matkustaminen suinkin on mahdollista.

Lopuksi vielä muistutus: vaikka työreissulla ollaankin, on muistettava myös rentoutua. Vaikkapa auton vuokraaminen viikonlopuksi ja ympäristön kiertely on mukava tapa tutustua muuhunkin kuin aivan asunnon ja työpaikan lähiympäristöön. Näin tein minäkin, ja hauskaa oli, vaikka korkean paikan kammosta kärsivälle kapeat vuoristotiet välillä hiukan ahdistavia olivatkin.