LEAP 2018 – Mitä tänään (ja eilen) seminaarissa opin

2/5 LEAP 2018:sta on nyt suoritettuna. Kuvassa innokas oppilas lähdössä odottamaan bussia ensimmäisenä konferenssipäivänään:

img_20180122_0643012

Kahtena ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on ollut luentoja aiheista Building for the Cloud ja Deploying for the Cloud.

Maanantaina keskityttiin siis aiheisiin, jotka liittyivät ainakin jollain tavalla pilveen vietävien sovellusten rakentamiseen. Puheena olivat mm. lohkoketjut, Azuren käyttö viestinvälitykseen sekä multitenancy Azure-tietokannassa. Mielenkiintoisimman luennon tittelistä kilpailevat kuitenkin kaksi hyvin erilaista esitystä.

Näistä ensimmäisenä kuultiin Mark Russinovichin viisi nostoa nousevista trendeistä pilvikehityksessä. Russinovichin käsittelemät aiheet ja niihin liittyvät osat Microsoftin tarjoomassa olivat:

1) AI:n ”demokratisointi”, Microsoft pyrkii tähän Project Brainwaven avulla.
2) serverless-arkkitehtuurit ja Azuren logic apps
3) IoT ja Azuresta löytyvä IoT Edge, jonka avulla siirretään toiminnallisuutta IoT-laitteelle
4) Lohkoketjut sekä pilvessä ajettavan logiikan ja tiedon suojaaminen (Confidential Computing)
5) Kvanttilaskenta, jota varten Microsoft kehittää Azureen kvantti-SDK:ta

En viitsi edes esittää pystyväni arvioimaan, miten perusteltuja tai todennäköisiä Russinovichin näkemykset olivat. Mielenkiintoisia tekniikoita nousi esille, eikä mikään niistä aivan utopistiselta vaikuttanut. Kvanttilaskennan käytännön toteutukset eivät toki ihan kulman takana liene, mutta Microsoftin panostus aiheeseen näyttää olevan suhteellisen kovaa.

Toinen esitys, josta erityisesti pidin, oli Scott Hunterin katsaus Microsoftin asenteen muutokseen avoimen lähdekoodin käytössä ja muiden kuin Microsoftin tuotteiden tarjoamisessa vaihtoehtona esimerkiksi Windowsille. Tästä istunnosta ei irronnut juurikaan käytännön hyötyä, mutta Hunterin tarinat avasivat mielenkiintoisella tavalla niitä vaikeuksia, joita vanhasta, hyvin protektionistisesta mallista avoimempaan siirtyessä kohdattiin. Yhtiön lakimiehiä ei suuremmin kehuttu.

Tiistaina siirryttiin kehitystyökalujen ja -käytäntöjen pariin. Aiheista oman kiinnostukseni herättivät erityisesti DevOps-prosessia lähimmin liipanneet esitykset. Näistä ensimmäinen, Sam Guckenheimerin luento käsitteli Microsoftin siirtymistä vesiputoustyylisestä kehityksestä DevOps-malliin, ja Abel Wangin osuus esitteli DevOps-prosessia Visual Studio Team Services -tiimin käytäntöihin pohjautuen.

Varsinkin Wangin esittelemät, vielä preview-tilassa olevat DevOps-projektityyppit Azuressa vaikuttivat pikavilkaisulla niin mielenkiintoisilta, että syvällä istuva, jo Source Safesta ja TFS:stä kumpuava epäluuloni Microsoftin version- ja projektinhallintajärjestelmää kohtaan saattoi hieman väistyä heränneen kiinnostuksen tieltä. DevOps-projektin luonnin yhteydessä Azure nimittäin mm. luo valmiiksi työtilan VSTS:ään, tekee koodirepositoryn sekä luo CI-ketjun käännös- ja testivaiheineen. Lisäksi voidaan määrittää kohde, jonne käännösartefaktit asennettaan. Kohde voi olla esim. projektin luonnin yhteydessä luotu web app, tai vaikkapa olemassa oleva Linux-image AWS:ssä.

Reissua olisi siis jäljellä vielä kolme päivää. Keskiviikkona ovat luvassa mini masterclass -nimellä kulkevat, syvemmälle DevOpsiin sekä pilvisovellusten rakennuspalikoihin syventyvät luennot. Torstaina taas jatkamme luennoilla, joiden otsikkona on Adding Business Value. Käsiteltävänä näyttää olevan erilaisia Azuren tarjoamia palveluita, joista osaa on jo ehditty pinnallisemmin sivuamaankin. Perjantai on taas mini masterclass -päivä.

Ja lopuksi tärkeimpään kysymykseen. Siihen, joka kaikkia teitä on askarruttanut edellisen postaukseni lukemisesta saakka: miten Antti selvisi lentomatkasta? Kiitos kysymästä, yllättävän vähillä tuskilla. Iceland Airin penkit ovat yllättävän tilavat, ja elokuvatarjonta ihan kohtuullista. Eipä tuo silti varsinaisesti nautinnollista ollut, ja väsy meinasi vanhalle tulla ennen kuin sunnuntaina hotellille pääsin. Maanantaille sitten iski sen verran reipas jet lag, että jätin Microsoftin tarjoaman illlalisen suosiolla väliin, ja vetäisin kymmenen tunnin yöunet. Nyt olo on jo melkein ihmismäinen.