Silverlight-HTML5 -konversiot ja 3.osapuolen kontrollien korvaaminen

Työkaluja ja kirjastoja Silverlight-HTML5 -konversion helpottamiseen

Silverlight-HTML5 -konversiot ja 3.osapuolen kirjastojen korvaaminen

Silverlight-teknologian puolelle kerkisi vuosien saatossa kertymään iso joukko hyviä 3.osapuolen kirjastoja. Kirjastoja löytyi graafien piirtämisestä erilaisiin sovellusalustoihin. Kun siirrät Silverlight-sovelluksesi HTML5-maailmaan, joudut usein etsimään korvaavia teknologioita aikaisemmille valinnoillesi.

Alla on (päivittyvä) lista Silverlight-teknologioista ja niitä vastaavista HTML5-maailman teknologioista.

Päivitetty 18.8.2016:

MVVM Light

MVVM Light on yksi suosituimmista XAML/Silverlight-MVVM -kirjastoista. MVVM on onneksi myös HTML5-puolella suosittu teknologia ja yksi helpoiten lähestyttävistä vaihtoehdoista on KnockoutJS.

Caliburn.Micro

Caliburn.Microa pidetään usein MVVM-kirjastona, mutta se on enemmäkin sovelluskehitystä tehostava sovellusframework. Luontevin vaihtoehto HTML5-maailmaan siirryttäessä on tutustua Aurelia-frameworkkiin. Aurealian tausta löytyy samat osaajat kuin Caliburn.Micron puolelta.

Telerik DevCraft UI

Telerikin kontrollit värittävät usean Silverlight-sovelluksen graafeja ja muita toiminnallisuuksia. Tässä tapauksessa ei ole tarve mennä merta edemmäs kalaan, sillä Telerikiltä löytyy HTML5-puolelle vastaavanlaisia kontrolleja sisältävä Kendo UI.

SOAP/WCF ja Ria Services

Silverlight ja SOAP kulkivat usein käsikädessä. HTML5:n puolella SOAP ei ole suosiossa, vaan yleensä tilalle halutaan helppokäyttöinen REST-rajapinta. SOAPin, WCF ja teknologioiden kuten WCF Ria Services vahvuus (ja välillä myös haaste) oli se, että teknologiat ohjasivat käyttöliittymän kehittäjä eteenpäin. Jos kaipaat tätä myös HTML5:n puolella, niin BreezeJS on vähintään vilkaisemisen arvoinen.

Newtonsoft Json.NET

Json.NET on ylivoimaisesti ladatuin Nuget-paketti. Jos olet työskennellyt Silverlight-pohjaisen Windows Phone -sovelluksen parissa, Json.NET on tullut todennäköisesti matkan varrella tutuksi. HTML5 ja JavaScriptin puolella ei erilliselle JSON-kirjastolle useinkaan ole tarvetta, kunhan tutustuu seuraaviin kahteen JS-metodiin: JSON.stringify ja JSON.parse.